Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Kennisbank ASRS Miniload (1)
Veelzijdig opslagsysteem voor kleingoed

Eindeloos combineren met miniload

Een miniload is een uiterst compact en efficiënt ASRS opslagsysteem voor kleine artikelen. Star en statisch? Welnee. Dankzij het grote aantal slimme opties kan een miniload in uiteenlopende situaties van grote waarde zijn.

De term ‘miniload’ is veelzeggend. Een miniloadmagazijn is bestemd voor kleine goederen die heel goed in een kunststof bak, op een tray of in de oorspronkelijke doos kunnen worden opgeslagen. Het belangrijkste kenmerk van een miniloadmagazijn is de kraan die de in- en uitslag van bakken, trays of dozen verzorgt. Die kraan rijdt volledig automatisch over rails, is nauwelijks breder dan opgeslagen lasten en kan zonder problemen een hoogte van twintig meter bereiken. Dat maakt een miniloadmagazijn tot een uiterst compact opslagsysteem.

Alternatief voor legbordstellingen

Een miniloadmagazijn wordt vaak ingezet als een magazijn met traditionele legbordstellingen niet langer voldoet. Een magazijn met legbordstellingen kent een groot aantal gangen, vergt daardoor veel ruimte en maakt vaak maar beperkt gebruik van de hoogte van de hal. Belangrijkste nadeel zijn de grote loopafstanden die orderpickers afleggen op hun route langs alle picklocaties. Met een miniloadmagazijn verdwijnen die loopafstanden. Het is de kraan die het horizontaal en verticaal transport van goederen grotendeels voor zijn rekening neemt.

Voor welke artikelen is een miniload geschikt?

Welke artikelen stop je nu in een miniloadmagazijn? Het eerste criterium is het formaat. Een artikel moet in een bak of op een tray passen, en dan het liefst met meerdere stuks tegelijk. Als niet meer dan één stofzuiger op één locatie past, leidt opslag in een miniloadmagazijn alleen maar tot extra handlingkosten.
Een ander belangrijk criterium is de ‘hitrate’: hoe vaak moeten de orderpickers een beroep doen op één van de voorraadbakken? Een miniloadmagazijn komt het best tot zijn recht met artikelen uit het middensegment, de ‘medium movers’. De snellopers die in het merendeel van de orders terugkomen, kunnen beter op een andere wijze worden gepickt, bijvoorbeeld direct vanaf pallets. Voor de langzaamlopers die misschien maar één of twee keer per jaar worden besteld, is een miniloadmagazijn een relatief kostbare oplossing.

De meeste miniloadmagazijnen zijn ontworpen voor standaard voorraadbakken van 600 x 400 millimeter. Voor artikelen met een klein voorraadvolume kunnen de bakken worden verdeeld in twee, vier of acht compartimenten. Het is mogelijk om bakken of trays met verschillende hoogtes te gebruiken en met afwijkende maten op te slaan. Een producent van handboogartikelen heeft bijvoorbeeld een miniloadmagazijn gebouwd voor langwerpige bakken van 400 x 1000 millimeter.

Kennisbank ASRS Miniload 2

Geen bakken, maar dozen

Wie kiest voor opslag in bakken of op trays moet die stuk voor stuk vullen. Dat is een extra handeling die niet altijd nodig is. Soms is de kwaliteit van de doos goed genoeg om artikelen in de omverpakking te laten zitten. Kwaliteit duidt in dit geval op de stijfheid en vlakheid van de bodem. Naast kwaliteit is de variatie in doosformaten belangrijk. Hoe beter de kwaliteit van de doos en hoe kleiner de variatie in afmetingen, hoe gemakkelijker die door de kraan kan worden opgepakt en verplaatst. Bijkomend voordeel van dozen zijn de lagere kosten. Lege bakken of trays houden kostbare opslaglocaties bezet en vergen extra handling.

Oslagmedium is leidend

De keuze voor het opslagmedium is bepalend voor het ontwerp van de stellingen en het lastopnamemiddel. In een systeem met bakken of trays met identieke afmetingen staan de goederen op hoekprofielen. Het lastopnamemiddel is in dat geval voorzien van ‘vingers’ die de bakken of trays uit de stelling trekken. Wie kiest voor dozen of een mix van bakken en dozen heeft een stelling nodig met vlakke liggers die voor meer ondersteuning zorgen. Het lastopnamemiddel pakt in dat geval de dozen op via de onderkant of de beide zijkanten.

Extra opslagcapaciteit miniload magazijn

In situaties waarin extra in- en uitslagcapaciteit is vereist, kan de kraan worden voorzien van twee lastopnamemiddelen. Is juist behoefte aan extra opslagcapaciteit? Dan kan een dubbeldiep of multidiep miniloadmagazijn een optie zijn. In een dergelijk magazijn telt elke opslaglocatie twee of meerdere voorraadbakken, die achter elkaar zijn geplaatst. Dat leidt tot een hogere opslagdichtheid, maar gaat ten koste van de in- en uitslagcapaciteit. Als de achterste voorraadbak nodig is, moet de voorste immers eerst worden weggezet. De extra tijd die daarvoor nodig is, blijft beperkt als de kraan in de voorgaande nacht alvast voorbereidingen treft. Denk aan het wisselen van voorraadbakken, zodat die optimaal zijn gepositioneerd voor de orders van de volgende dag. Een goed begin is het halve werk.

Kennisbank ASRS Miniload 2 (1)

Orderpicken met miniload

De meeste miniloadmagazijnen hebben een werkstation aan de kopse kant. De kraan slaat de voorraadbakken in de juiste volgorde uit, waarna we via een rollenbaan bij het werkstation terecht komen. Als de orderpicker het juiste aantal stuks heeft gepickt, gaat de voorraadbak weer terug in opslag. Ondertussen heeft de kraan de volgende bak alweer klaargezet.

Een andere optie is om de onderste opslaglocaties te gebruiken als picklocaties, bijvoorbeeld in de vorm van doorrolstellingen. Terwijl de kraan de kanalen van de doorrolstellingen vult met voorraadbakken, kunnen aan de buitenkant meerdere orderpickers tegelijk aan het werk. Dat is met name interessant voor snellopers, maar ook voor langzaamlopers. In dat laatste geval kan de orderpicker de voorraadbak gewoon weer terugduwen, zodat de kraan die kan wegzetten en vervangen door een bak met een andere langzaamloper. Kortom: de mogelijkheden zijn eindeloos.

Wilt u meer weten over automatiseringsoplossingen op maat?

Stage Automatisierungsprozess 4

Ook interessant

Heeft u nog vragen?