Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Accu vulsysteem

De noodzaak van goed periodiek accu-onderhoud

Goed accu-onderhoud is onmisbaar voor wie zo lang mogelijk het maximale rendement uit zijn tractiebatterijen wil halen. Periodiek onderhoud, bijvoorbeeld het bijvullen met gedemineraliseerd water, is bij zo’n conventionele accu letterlijk van levensbelang. 

De elektrische energie wordt bij een loodzuur accu gegenereerd door een chemische reactie tussen het lood en het zuur (elektrolyt) in de accu. Tijdens dit proces daalt de zuurgraad van het elektrolyt en daarmee ook het voltage van de cel. Zodra de capaciteit van een loodzuur accu is gedaald tot 20% moet de accu weer worden geladen.

Tractiebatterij vullen is cruciaal

De zuurdichtheid in de cellen wordt hersteld door het laadproces. Tijdens het laden ontstaat een zekere mate van elektrolyse, waarbij het water in de cellen zich splitst in zuurstofgas en waterstofgas. Als gevolg van die splitsing daalt het vloeistofniveau in de cellen. Om schade aan de loodplaten te voorkomen, moeten de cellen ná het laden worden bijgevuld met gedemineraliseerd water. Met een Jungheinrich Ionenwisselaar wordt van kraanwater de benodigde gedemineraliseerd water gemaakt. 

De hoeveelheid demiwater is belangrijk. Te weinig water kan gevaarlijk zijn voor de platen in de cel; te veel demiwater kan ertoe leiden dat de cel – en daarmee het zuur – overloopt, met schade aan de accu, truck of omgeving tot gevolg.

Conventionele accu vulsysteem

Handmatig versus automatisch

Het bijvullen van de cellen kan handmatig; maar dat is een tijdrovende klus. Zeker als het gaat om 48VB of 80V accu’s, die respectievelijk 24 en 40 cellen tellen. Bovendien is handmatig vullen niet altijd nauwkeurig.

Het automatisch vulsysteem van Jungheinrich zorgt ervoor dat het vloeistofniveau in alle cellen op niveau blijft. Zonder te morsen en met de zekerheid dat geen enkele cel wordt vergeten. Dit is cruciaal aangezien alle cellen samen de gewenste prestatie leveren. Een slechte cel kannibaliseert de andere cellen, waardoor levensduur én prestaties beduidend lager uitvallen.

Handige hulpjes 

Bij zo’n automatisch vulsysteem zijn alle cellen via een centrale leiding op de accu gekoppeld aan een waterreservoir dat is gevuld met demiwater. Een handige vlotter op de celdop garandeert hierbij dat de cellen nooit te vol worden en schade als gevolg van overkoken wordt voorkomen. Het automatisch vulsysteem kan worden voorzien van een handige led-indicator op de batterijsteker, of op de accu zelf. Deze indicator geeft aan wanneer het elektrolytniveau bijgevuld dient te worden. 

Schoner, veiliger én sneller

Waar bij handmatig vullen het vloeistofniveau cel voor cel op orde wordt gebracht, volstaat bij een automatisch vulsysteem het aankoppelen van de aansluitnippel. Het bijvullen van de accu is zo niet alleen comfortabeler, schoner en veiliger, maar ook beduidend sneller. Afhankelijk van het aantal cellen en het vloeistofniveau in die cellen, loopt de tijdwinst snel op. Bij een relatief kleine accu met minimale bijvulbehoefte bedraagt de winst al snel meer dan 100%.

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!


 

Accu onderhoud

Heeft u nog vragen?