De heftruck is als een Zwitsers zakmes: handig en voor verschillende taken inzetbaar. Jungheinrich levert tal van verschillende typen aanbouwapparatuur voor de heftruck. Wat kunnen ze en waarmee moet u rekening houden bij het gebruik? Wij hebben alle apparatuur op een rij gezet.
Bij de keuze en het gebruik van aanbouwapparatuur gelden enkele basisregels. Afhankelijk van het type aanbouwapparaat neemt het hefvermogen van de heftruck af. Dit komt door het extra eigen gewicht van de heftruck en de eventueel veranderde voorbouwmaat. Vergeleken met de inzet van standaard vorken kan het lastzwaartepunt toenemen door de combinatie aanbouwapparaat en lading.
Een ander aandachtspunt zijn de extra hydraulische aansluitingen om het aanbouwapparaat te kunnen bedienen. Wie gebruik maakt van een voorbouwapparaat dat veel vermogen vraagt, bijvoorbeeld een roterende rollenklem, zal hogere piekstromen kunnen hebben als er een elektrische heftruck wordt ingezet. Het is raadzaam om hier rekening mee te houden bij de keuze van de tractiebatterij.
De sideshift is het meest voorkomende aanbouwapparaat. Met de sideshift is het mogelijk om de gehele vork naar links of rechts van het midden van de truck te verplaatsen. Dat maakt het opnemen van lasten of het exact positioneren, bijvoorbeeld bij het stapelen, makkelijker. Met de sideshift zet u eenvoudig lasten tegen elkaar of maakt u ze vrij om ze op te nemen.
De vorkversteller verzet de afstand tussen de individuele lepels van de vork. Hierdoor is voor elk lasttype en breedte een veilige vorkbreedte te kiezen. Met behulp van de vorkversteller kan de heftruckchauffeur dit vanuit de cabine regelen. De vorkversteller biedt uitkomst als er met de heftruck verschillende soorten lastdragers worden opgenomen.
Met de vorkenspreider is het mogelijk om lasten die breder zijn dan de heftruck op te nemen en te transporteren. De vorkenspreider is vergelijkbaar met de vorkversteller, maar het bereik is groter en de constructie is zwaarder. Hierbij geldt: hoe breder de vork staat bij opname van de last, hoe stabieler de last op de vork ligt.
De vorkenklem is vergelijkbaar met de vorkenspreider en de vorkversteller, maar is vaak voorzien van individueel roteerbare lepels. Hiermee is het mogelijk om lasten zonder pallet op te nemen, zoals balen, kisten of dozen. De vorkenklem wordt vaak gebruikt binnen de recyclingindustrie, onder meer voor de handling van gebruikt witgoed.
Binnen de papier-, verpakkings- en grafische industrie is de rollenklem niet weg te denken. Dankzij de klemfunctie neemt hij eenvoudig ronde vormen op, zoals papierrollen. De klem wordt veel gebruikt voor het laden en lossen van vrachtwagens en het stapelen van rollen in de opslag. Met de roterende rollenklem is het mogelijk om de last te draaien, bijvoorbeeld bij het beladen of lossen van verwerkingsmachines waarin de positie van rol niet verticaal is.
De shovelbak transformeert de heftruck in een mini-wiellader. De schepbak neemt los gestort materiaal op en is kantelbaar. De shovelbak is voorzien van vorkkokers en daardoor eenvoudig en snel inzetbaar.
De laststabilisator biedt een praktische oplossing voor de veiligere handling van instabiele lasten, zoals een pallet met goederen zonder rek-/wikkelfolie of omsnoering. De vork neemt de last op en de verstelbare bovenplaat houdt de lading vanaf de bovenzijde op zijn plaats.
Met de kantelaar is het mogelijk om lasten te roteren of te kantelen. Met de kantelaar wordt het eenvoudig om zijwaarts kiepende containers leeg te kiepen of vloeistofcontainers leeg te laten lopen.
Met de hijsarm kan de heftruck ook takelwerkzaamheden uitvoeren. De hijsarm wordt vaak toegepast bij montageklussen of transporten van gebundelde lasten. Hijsarmen zijn in verschillende uitvoeringen beschikbaar, zoals vaste, telescopische en met of zonder vorkkokers.
Tijdens de wintermaanden is de sneeuwschuiver op de heftruck een handige helper. Plaats de vorken van de heftruck eenvoudig in de vorkkokers van de sneeuwschuiver en zet de unit vast met borgpennen. De sneeuwschuiver is ook inzetbaar om ander los materiaal, zoals granulaat, opzij te schuiven.
Met de tapijtdoorn pakt de heftruck rollen horizontaal vanuit het hart van de rol op. Dit aanbouwapparaat wordt, zoals de naam verklapt, vaak gebruikt voor de handling van tapijtrollen. Ook binnen de staalindustrie worden rollen met de tapijtdoorn opgenomen en verplaatst.