Jungheinrich - leverancier van intralogistieke oplossingen
Producten
Producten
Producten
Producten
Jungheinrich - leverancier van intralogistieke oplossingen
Automatisering & systemen
Automatisering & systemen
Automatisering & systemen
Automatisering & systemen
Automatisering & systemen
Automatisering & systemen
Jungheinrich - leverancier van intralogistieke oplossingen
Jungheinrich - leverancier van intralogistieke oplossingen
Over ons
Referenties
Referenties
Over ons
Over ons
Over ons
Over ons
Over ons
Jungheinrich - leverancier van intralogistieke oplossingen
Kennisbank
Kennisbank
Kennisbank
Wet- & Regelgeving
Kennisbank
Kennisbank
Veiligheid
Jungheinrich - leverancier van intralogistieke oplossingen
Shop
Shop
Shop
Shop
Shop
Shop
Shop
In de wereld van magazijn automatisering wordt er veel gebruik gemaakt van moeilijke terminologieën en jargon. Om u te helpen met deze vaktaal, hebben wij een overzichtelijke begrippenlijst gemaakt met veelgebruikte automatisering begrippen.
Een voertuig dat onbemand – dus zonder besturing door mensen – zijn weg vindt en zijn taken uitvoert. In magazijnen worden AGV’s steeds vaker ingezet voor goederenstromen met een vaste route en vaste frequentie. Denk aan het transport van pallets vanaf het eind van een productielijn naar het magazijn. Standaard magazijntrucks kunnen relatief eenvoudig worden omgebouwd tot AGV’s.
Autonome mobiele robots werken samen met magazijnmedewerkers aan taken zoals orderpicking en het wegzetten en verplaatsen van voorraden. AMR’s kunnen in een ongecontroleerde omgeving navigeren zonder dat fysieke of elektromechanische geleidingsapparatuur nodig is.
Engelse benaming voor een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem. Hart van het systeem is een stellingbedieningsapparaat (SBA): een machine die automatisch de in- en uitslag van goederen in magazijnstellingen verzorgt. Er zijn machines voor in- en uitslag van zowel pallets, als kleingoed verpakt in kunststof bakken of dozen. Onder AS/RS vallen onder meer miniload- en shuttlesystemen.
Het vervangen van menselijke arbeid door machines en/of computers. Dat betreft zowel fysieke arbeid zoals het intern transport van goederen, als mentale arbeid zoals het bepalen van de kortste looproute langs picklocaties. Kenmerk van automatisering in magazijnen is dat fysieke processen niet alleen gemechaniseerd verlopen, maar dat ook de controle en aansturing daarvan in ieder geval deels in handen is gegeven van een IT-systeem. Ook bij het vervangen van papieren picklijsten door barcodescanners (Barcodescanning) en terminals is sprake van automatisering. De aansturing gebeurt meestal met een warehouse management en/of warehouse control systeem.
Het aansturen en controleren van processen met barcodescanners, die gekoppeld zijn aan een warehouse management systeem. Het scherm op een barcodescanner geeft de medewerker instructies, die door een scan van de barcode op een artikel, opslaglocatie of ladingdrager kunnen worden bevestigd. Bij barcodescanning in magazijnen wordt vaak als eerste gedacht aan orderpicking, maar ook de ontvangst en inslag van goederen kan met deze apparaten worden aangestuurd.
Magazijn voor kleine artikelen, die liggen opgeslagen in standaard kunststof bakken. De inslag en uitslag wordt in een bakkenmagazijn vaak verzorgd door een stellingbedieningsapparaat zoals een shuttle of een miniload.
Orderpick-concept waarin orders op slimme wijze worden gegroepeerd om ze samen te kunnen verzamelen. Orderpickers hoeven dan niet meer voor elke order opnieuw het hele magazijn door, zodat ze minder hoeven te lopen en tijd besparen.
Opslagsysteem volgens het goods-to-man principe, waarbij de stellingen in een loop ronddraaien. De orderpicker hoeft daardoor niet langs de picklocaties te lopen, maar de picklocaties komen langs de orderpicker. In Nederland zien we veel verticale carrousels die optimaal gebruik maken van de hoogte. Minder vaak toegepast worden horizontale carroussels.
Orderpicking van goederen op doosniveau - of beter gezegd colloniveau. Medewerkers picken geen volle pallets of losse artikelen, maar omdozen of trays waarin meerdere artikelen verpakt zijn. In retailmagazijnen gebeurt dat traditioneel met orderpicktrucks die één of meerdere pallets of rolcontainers kunnen meenemen. Met name onder supermarktketens bestaat steeds meer belangstelling voor automatisering van dit proces.
Voluit: collaborative robot. Nieuwe generatie robot die dankzij moderne vision-technologie gemakkelijk nieuwe taken kan aanleren. Terwijl traditionele robots vele uren programmeertijd vergen, kunnen cobots nieuwe taken aanleren door ze af te kijken van mensen. Ze kunnen veilig tussen en zelfs samen met mensen werken.
Meervoud van collo, een woord dat nauwelijks wordt gebruikt. Colli zijn de eenheden waaruit een pallet is opgebouwd. Meestal dozen dus, maar ook trays, emmers, bakken, kratten of zakken.
Vaak door elkaar gebruikt met smalle gangen truck of hoogbouwtruck. Magazijntruck die opslaglocaties tot een hoogte van 17 meter of meer kan bedienen. De cabine van de chauffeur gaat met het vorkenbord mee omhoog (man-up) om nauwkeurig op hoogte te kunnen manoeuvreren of goederen te verzamelen.
Systeem dat checkt of de contouren van een pallet binnen de vooraf vastgestelde marges blijven. Contourcontrole is noodzakelijk voordat pallets worden opgeslagen in een automatisch opslagsysteem. Dat voorkomt dat storingen optreden door uitstekende producten of loshangende folie.
Rollenbaan of transportband voor intern transport van goederen. Wordt vaak toegepast in magazijnen met vaste routes voor grote goederenstromen, bijvoorbeeld langs picklocaties in een zonepicking-systeem of voor af- en aanvoer van goederen in automatische opslagsystemen. Nadeel in vergelijking met magazijntrucks of AGV’s is dat conveyors gebouwgebonden systemen zijn en dus ruimte in beslag nemen en doorgangen blokkeren.
In het Nederlands: depalletiseersysteem. Machine die volle pallets doos voor doos of laag voor laag kan afstapelen. Wordt vaak ingezet in systemen waarmee dozen automatisch worden opgeslagen en verzameld.
Stelling waarin pallets, bakken of dozen op een licht hellende rollenbaan worden geplaatst. Een doorrolstelling bevat kanalen waarin meerdere goederen achter elkaar kunnen worden geplaatst. Als het voorste wordt uitgenomen, rollen de goederen daarachter door de zwaartekracht naar voren. Vaak gebruikt in picklocaties voor snellopers die daardoor minder vaak hoeven te worden aangevuld. Of juist voor langzaamlopers om het aantal picklocaties per meter te vergroten en de loopafstanden te reduceren.
Opslagsysteem waarin per opslaglocatie twee pallets, bakken of dozen achter elkaar worden opgeslagen. Zie ook enkeldiep en multidiep.
Gebruikt ter onderscheid van dubbeldiep en multidiep. Staat voor opslagsystemen waarin per opslaglocatie niet meer dan één pallet, bak of doos kan worden geplaatst.
IT-systeem dat bedrijfsprocessen zoals inkoop, verkoop, en productieplanning ondersteunt. Sommige ERP-systemen bieden ondersteuning voor magazijnbeheer, maar veelal is een specifiek warehouse management systeem noodzakelijk. De orders die in het warehouse moeten worden verzameld, komen vaak binnen in het ERP-systeem.
Sensor die aanwezigheid van goederen op bijvoorbeeld een rollenbaan of transportband detecteert. Als de lichtstraal wordt onderbroken, weet het warehouse control systeem dat zich op die positie een pallet of doos bevindt. Fotocellen vormen een cruciaal onderdeel van automatiseringssystemen, bijvoorbeeld om bepaalde machines aan het werk te zetten.
In het Nederlands: goederen-naar-de-man. Aanduiding voor automatische opslag- en orderverzamelsystemen waarin medewerkers niet meer naar de goederen hoeven te lopen of rijden, maar waarin de goederen via stellingbedieningsapparaten en/of conveyors naar de medewerker toe komen. Tegenhanger van man-to-goods.
Conveyor-techniek waarbij goederen hangend aan rails worden getransporteerd. Omdat een hangbaan aan het plafond is gemonteerd, blijft de vloer vrij van obstakels. Hangbanen worden traditioneel vaak ingezet voor hangende kleding, maar ook steeds vaker in e-commerce-magazijnen als pocketsorter.
Palletmagazijn waarin optimaal gebruik wordt gemaakt van toelaatbare hoogte. In combinatie met hoogbouwtrucks zijn hoogtes van 17 meter mogelijk, maar met een palletkraan kunnen hoogtes van 30 meter of meer worden bereikt. Kenmerk van de hoogste hoogbouwmagazijnen is dat de stellingen tevens de constructie van het gebouw dragen.
Vaak door elkaar gebruikt met smalle gangen truck of combitruck. Magazijntruck die opslaglocaties tot een hoogte van 17 meter of meer kan bedienen. De cabine van de chauffeur gaat met het vorkenbord mee omhoog (man-up) om nauwkeurig op hoogte te kunnen manoeuvreren of goederen te verzamelen.
Techniek die vaak wordt gebruikt in combinatie met smalle gangen trucks of ook wel AGV’s. Bestaat uit een draad in de vloer die deze machines volgens vaste routes door het magazijn dirigeert. Inductiegeleiding laat de trucks in een smalle gangen magazijn nauwkeurig rechtdoor rijden, zodat het mogelijk is extreem smalle gangpaden en een hoge opslagdichtheid te realiseren.
Orderpicking van goederen op item- of artikelniveau. Betreft vaak processen waarin artikelen in bakken of dozen worden verzameld en op inpaktafels verzendklaar worden gemaakt. Omdat e-commerce leidt tot een groot aantal kleine orders, neemt de vraag naar oplossingen voor itempicking snel toe. Tegenhanger van casepicking en palletpicking.
Traditionele robot die in magazijnen vaak wordt ingezet voor het palletiseren van goederen. Knikarmrobots zijn met name geschikt voor langdurige repeterende taken waarin snelheid en nauwkeurigheid een grote rol speelt. Omdat het programmeren van traditionele knikarmrobots veel tijd in beslag neemt, zijn ze minder flexibel dan cobots.
Stellingbedieningsapparaat met lange mast dat één en soms meerdere gangpaden kan bestrijken. Omdat de kraan zowel op de vloer als aan het plafond via rails wordt geleid, zijn in smalle gangpaden hoogtes tot 30 meter haalbaar. Grotweg twee typen: kranen voor pallets en kranen voor kunststof bakken of dozen (miniload).
Artikelen met een lage omloopsnelheid. Dat zijn de artikelen die orderpickers het minst vaak hoeven te verzamelen. Die kunnen het beste achteraan in het magazijn worden gelegd, zodat de snellopers dichtbij liggen. Soms wordt de Engelse term gebruikt: slowmovers.
Pallet, rolcontainer, krat, bak, doos, dolly of ander hulpmiddel waarop of waarin goederen kunnen worden geplaatst om ze makkelijk te kunnen transporteren. Ook wel ladingdrager.
Verticaal transport systeem dat producten omhoog of omlaag transporteert. Wordt bijvoorbeeld gebruikt voor aan- en afvoer van goederen op tussenvloeren. Er zijn liften voor pallets en voor bakken of dozen. Er bestaan liften die slechts één doos tegelijk omhoog of omlaag kunnen verplaatsen, maar ook liften die meerdere dozen tegelijk kunnen verwerken.
In het Nederlands: man-naar-de-goederen. Aanduiding voor grotendeels manuele orderverzamelsystemen waarin medewerkers zelf langs de picklocaties moeten rijden om orders te verzamelen. Tegenhanger van goods-to-man systemen, waarin alle loop- en rijafstanden zijn geëlimineerd.
Vervanging van fysieke menselijke arbeid door machines, soms deels aangestuurd door computers. In magazijnen gaat het om machines die goederen transporteren, tillen, oppakken en verplaatsen, denk aan conveyors, kranen en shuttles.
Kraan voor in- en uitslag van bakken of dozen in een geautomatiseerd opslagsysteem.
Proces waarin colli met verschillende vormen en formaten op één pallet (of rolcontainer) worden gestapeld. Met name retailers bevoorraden hun winkels vaak met mixed pallets of rolcontainers. Mixed palletizing is lastig te automatiseren. De uitdaging zit in het berekenen van het optimale stapelpatroon en het aanvoeren van de colli in de juiste stapelvolgorde.
Magazijntruck, speciaal ontwikkeld voor orderpickprocessen, waarin de chauffeur mee omhoog gaat om ook vanaf hoger gelegen opslaglocaties artikelen te kunnen verzamelen.
Aanduiding voor opslagsystemen waarin per opslaglocatie meer dan twee pallets, bakken of dozen achter elkaar worden geplaatst. Vaak toegepast in koel- en vrieshuizen, waar een hoge opslagdichtheid belangrijk is en per kanaal tot wel tien pallets of meer kunnen worden geplaatst. Zie ook enkeldiep en dubbeldiep.
Het aantal orders per uur dat een magazijn of systeem kan verwerken. In een manueel magazijn kan de capaciteit worden aangepast door meer of minder mensen in te zetten. In een automatisch magazijn heeft de capaciteit een bovengrens die bepaald wordt door de maximale verwerkingscapaciteit van de componenten.
Werkplek van orderpickers in goods-to-man systemen. Hier worden goederen uit het automatisch opslag- en orderverzamelsysteem aangevoerd, waarna de orderpicker het juiste aantal artikelen kan pakken.
In het Nederlands: palletiseersysteem. Machine of robot die goederen stapelt op pallets volgens een vooraf bepaald stapelpatroon. De meeste palletizers worden ingezet aan het eind van productielijnen en leveren homogene pallets op: pallets met louter identieke producten. Een stuk lastiger is mixed palletizing.
Zie palletizer: robot die goederen stapelt op pallets volgens een vooraf bepaald stapelpatroon. Er zijn twee typen: knikarmrobots die flexibel, maar beperkt qua snelheid zijn en portaalrobots die minder flexibel zijn, maar juist meer capaciteit bieden.
Magazijn voor opslag van pallets. In- en uitslag kan plaatsvinden middels conventionele magazijntrucks, maar ook met een stellingbedieningsapparaat zoals een palletkraan.
Orderpicking van volle pallets. Tegenhanger van itempicking en casepicking.
Shuttle voor pallets. Wordt vaak in combinatie met een heftruck gebruikt als alternatief voor inrijstellingen. De palletshuttle is dan vaak vanaf de truck op afstand bedienbaar. Voordeel is dat de truck niet meer de inrijstelling hoeft in te rijden. Dat bespaart niet alleen tijd en verkleint ook de kans op schade aan stellingen of producten.
Verticaal opslagsysteem waarin veelal kleine artikelen worden geplaatst op plateaus die in een loop ronddraaien. Met een druk op de knop kan de orderpicker het benodigde plateau naar voren halen. Zie ook carrousel en paternoster.
Orderpickkar waarop ruimte is voor meerdere bakken of verzenddozen. Orderpickers kunnen hiermee meerdere orders tegelijk verzamelen en de artikelen direct per klant uitsorteren. Soms worden orderpickkarren voorzien van pick-to-light displays, die aangeven hoeveel stuks in elke bak of doos moeten worden geplaatst.
Systeem waarin picklocaties zijn voorzien van elektronische displays. Een brandend lampje op het display markeert de picklocaties die een orderpicker dient te bezoeken. Het cijfer op het display geeft het aantal stuks aan dat moet worden gepakt. Vaak gebruikt voor itempicking in combinatie met zonepicking. Zie ook put-to-light.
Verticaal opslagsysteem waarin veelal kleine artikelen worden gelegd op plateaus, die in twee rijen boven elkaar worden geplaatst. Tussen de twee rijen bevindt zich een lift die het juiste plateau uit de stellingen haalt en aan de orderpicker presenteert. Vergelijkbaar met een paternoster en verticale carrousel.
Voluit programmable logic controller. Een PLC is het electronicasysteem dat een machine zoals een conveyor of stellingbedieningsapparaat aanstuurt. In een magazijn worden PLC’s op hun beurt weer aangestuurd door een warehouse control systeem, dat de taken van de verschillende machines op elkaar afstemt.
Robot die is opgehangen aan een portaalconstructie. Een portaalrobot is minder flexibel dan een knikarmrobot, maar heeft – afhankelijk van de afmetingen van de portaalconstructie – een groter bereik en haalt doorgaans hogere snelheden. Wordt onder meer gebruikt voor palletiseren van goederen.
Verticaal transport systeem voor producten. In een magazijn vaak gebruikt om bijvoorbeeld bakken of dozen van en naar entresolvloeren te transporteren. Zie ook lift
Mechanische arm die wordt gebruikt in conveyor-systemen. Een pusher duwt een bak of doos van de conveyor af, richting een andere conveyor of een werkstation, bijvoorbeeld in een zonepicking-systeem. Wordt ook gebruikt voor het sorteren van goederen.
Vergelijkbaar met pick-to-light, maar dan omgekeerd. Elke opslaglocatie is voorzien van een elektronisch display. In een put-to-light systeem geeft het display aan hoeveel artikelen op welke locatie moeten worden gelegd. Wordt veel gebruikt in combinatie met batchpicking om de verzamelde artikelen te verdelen over orders of klanten.
Het genereren van managementinformatie over de prestaties van een opslag- en orderverzamelsysteem. Is het gelukt om alle orders op tijd te verwerken? Hoe lang heeft het systeem stil gelegen door storingen? Dit soort informative helpt om het systeem beter te benutten.
Voluit radio frequency identification. Niet te verwarren met RF. RFID staat voor een technologie waarbij kleine elektronische chips (ook wel tags) via RF communiceren met speciale RFID-antennes of –scanners. Kan in plaats van barcodes worden gebruikt om ladingdragers en goederen te identificeren, maar is relatief duur.
Barcodescanner waarbij de scan-module is gemonteerd aan een ring die om vinger wordt bevestigd. Stelt orderpickers in staat om te scannen terwijl ze hun handen vrij hebben. Zie ook vingerscanner.
Autonoom opererende machine die zelfstandig opdrachten kan uitvoeren. In de logistiek vaak gebruikt in de vorm van knikarm- en portaalrobots. Sterk in opkomst zijn cobots: flexibele en snel aanpasbare robots die tussen en met mensen kunnen werken.
Het vervangen van menselijke arbeid door machines en/of computers die volledig autonoom opdrachten kunnen uitvoeren. Robotisering is in feite een verregaande vorm van automatisering. Bij automatisering kan voor mensen nog een rol zijn weggelegd, bijvoorbeeld als het gaat om de planning van opdrachten, reageren op alerts of aansturing van machines. Bij robotisering is ook die menselijke component geautomatiseerd.
Conveyor die bestaat uit rollen. Deze kunnen motorisch worden aangedreven worden maar ook ongemotoriseerd zijn. Zodra de rollen draaien, komen de goederen op de rollenbaan in beweging. De meest gebruikte conveyor-techniek in magazijnen.
Bijwagen van een kraan voor multidiep opslagsystemen. Als de kraan voor de juiste opslaglocatie is gemanoeuvreerd, rijdt de satelliet het kanaal in om de achteraan gelegen goederen naar voren te halen.
Aanduiding voor opslag- en orderverzamelsystemen die niet volledig, maar deels geautomatiseerd zijn. Een voorbeeld is een zonepicking-systeem waarbij orderpicking nog steeds handmatig plaatsvindt, maar waarbij het transport tussen de zones geautomatiseerd is. Of denk aan een combitruck die – gekoppeld aan een warehouse management systeem – weet waar de volgende locatie is. De chauffeur hoeft dan zelf niet te navigeren en manoeuvreren, maar alleen een beweging in gang te zetten.
Een klein autonoom voertuig dat pallets, bakken en dozen kan transporteren, inslaan en uitslaan.
Automatisch opslag- en orderverzamelsysteem met shuttles. In de praktijk wordt deze term vaak gereserveerd voor systemen voor bakken en dozen. Er zijn grotweg drie varianten. In een captive systeem heeft elk niveau in elk gangpad zijn eigen shuttle, die zijn baan niet kan verlaten. In een aisle-captive systeem kunnen de shuttles in een gangpad middels een lift van niveau wisselen. Een full roaming systeem bevat shuttles die niet alleen van niveau, maar ook van gang kunnen wisselen.
Software waarmee processen kunnen worden gemodelleerd en vervolgens gesimuleerd. Wordt in logistiek gebruikt om op basis van echte data te testen of een bepaald magazijnontwerp voldoet of niet. Door de goederenstromen te simuleren, worden bottlenecks in de layout zichtbaar.
Methode voor het bepalen van de optimale opslaglocatie van elk artikel. Slotting heeft grote invloed op de efficiëntie en verwerkingscapaciteit van een opslagconcept. Door snellopers vooraan te leggen, hoeven magazijntrucks of stellingbedieningsapparaten minder grote afstanden af te leggen.
Magazijn met extreem smalle gangen, wat een hoge opslagdichtheid mogelijk maakt. Deze smalle gangen zijn mogelijk dankzij de inzet van smalle gangen trucks, die geleid rijden en daardoor - anders dan hef- en reachtrucks - geen manoeuvreerruimte nodig hebben. Smalle gangen magazijnen kunnen tot circa 17 meter hoog zijn.
Magazijntruck voor gebruik in smalle gangen magazijnen. De cabine van de chauffeur gaat met het vorkenbord mee omhoog om nauwkeurig op hoogte te manoeuvreren om orders te verzamelen (man-up truck). Bij een man-down smalle gangen truck blijft de cabine beneden. Inductiegeleiding in de vloer zorgen ervoor dat de truck de juiste koers volgt. Vaak door elkaar gebruikt met combitruck en hoogbouwtruck.
Artikelen met een hoge omloopsnelheid. Of beter gezegd: de artikelen die het vaakst worden besteld. Door die op de gemakkelijkst bereikbare locaties te leggen, kunnen loop- of rijafstanden in het magazijn aanzienlijk worden gereduceerd. Soms wordt de Engelse term gebruikt: fastmovers. Zie ook langzaamlopers.
Sorteersysteem op basis van conveyortechniek, waarmee een goederenstroom kan worden uitgesplitst, bijvoorbeeld op klantorder, vervoerder of transportroute. Er zijn verschillende typen sorters, afhankelijk van de specificaties van de te sorteren goederen. Voorbeelden zijn crossbeltsorter, pocketsorter, pushsorter, shoesorter, tilttraysorter en wingsorter.
Conveyor in spiraalvorm die goederen omhoog of omlaag transporteert. Een spiraalconveyor is minder snel dan een lift, maar kan daarentegen een grotere goederenstroom verwerken.
Machine die automatisch de inslag en uitslag van pallets, bakken of dozen in magazijnstellingen verzorgt. De belangrijkste stellingbedieningsapparaten zijn kranen en shuttles.
Elektronisch apparaat dat magazijnmedewerkers in staat stelt om te communiceren met het warehouse management systeem. Orderpickers ontvangen bijvoorbeeld hun pickopdrachten via een terminal en kunnen elke pick via hetzelfde apparaat bevestigen. In magazijnen worden voornamelijk handheld terminals gebruikt, die veelal bestaan uit een barcodescanner met scherm en toetsenbord. Magazijntrucks zijn vaak voorzien van truckterminals, meestal een monitor met touchscreen.
Plateau van kunststof of staal waarop producten kunnen worden geplaatst voor opslag in een automatisch opslag- en orderverzamelsysteem.
Conveyor, waarbij goederen op een lange kunststof band worden getransporteerd. In magazijnen worden veelal rollenbanen gebruikt, maar transportbanden zijn bijvoorbeeld noodzakelijk als de conveyor stijgt.
IT-systeem voor beheer en planning van transportorders. Een goede integratie van het transport en warehouse management systeem is wenselijk, aangezien de transportplanning bepaalt wanneer de orders in het warehouse gereed moeten zijn.
Voertuig voor intern transport van goederen – vaak pallets - over langere afstanden op één niveau. Een traversewagen wordt vaak ingezet in situaties, waarin geen behoefte is aan buffering van goederen, waarvoor rollenbanen juist zo geschikt zijn. Nadeel van een traversewagen is dat op elk traject maar één voertuig kan rijden, waardoor de transportcapaciteit beperkt is.
Mobiele magazijnstellingen die tegen elkaar kunnen worden geschoven. Voordeel is dat minder gangpaden nodig zijn, wat leidt tot een hoge opslagdichtheid. Vaak gebruikt in koel- en vrieshuizen.
Barcodescanner waarbij de scanmodule is gemonteerd aan een ring die om vinger wordt bevestigd. Stelt orderpickers in staat om te scannen terwijl ze hun handen vrij hebben. Zie ook ringscanner.
Techniek op basis van geavanceerde camera’s en slimme beeldverwerkingssoftware. Vision-techniek maakt het mogelijk om machines, zoals magazijntrucks of robots ‘ogen’ te geven en hun omgeving te herkennen. Robots kunnen daardoor de positionering van producten herkennen en deze daardoor oppakken en verplaatsen (binpicking
Orderpicktechniek waarbij orderpickers de instructies uit het warehouse management systeem ontvangen via een headset. Via de microfoon kunnen zij elke pickopdracht bevestigen. Voordeel van voicepicking in vergelijking met barcodescanning, is dat orderpickers hun handen vrij hebben.
IT-systeem dat de communicatie met en aansturing van de componenten van automatische opslag- en orderverzamelsystemen verzorgt. Het warehouse control systeem (WCS) is enerzijds geïntegreerd met de PLC’s van de afzonderlijke componenten, anderzijds met het warehouse management systeem of andere bedrijfssoftwaresystemen.
IT-systeem dat alle processen in het magazijn monitort en aanstuurt. Hart van het warehouse management systeem (WMS) is het locatiebeheersysteem, waarin is vastgelegd welke artikelen op welke opslaglocatie liggen. Het WMS verstrekt op basis van de orders uit het ERP-systeem de inslag-, uitslag- en orderpickinstructies aan de medewerkers op de magazijnvloer. In de loop der jaren is steeds meer functionaliteit toegevoegd.
Orderpick-concept waarin orderpickers allemaal hun eigen werkgebied (zones) hebben. Elke orderpicker verwerkt de orderregels in zijn eigen zone, waarna de order wordt doorgestuurd naar de volgende zone. Loop- en rijafstanden blijven daardoor beperkt. De verschillende zones zijn vaak verbonden met een conveyor voor het transport van de bakken of dozen, waarin de order wordt verzameld.
Nieuwsbrief
Nu aanmelden