Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Keuzehulp magazijnstellingen banner

Keuzehulp magazijnstellingen

Bij de keuze voor een passende magazijnstelling, spelen veel factoren een rol. Allereerst natuurlijk het beschikbare oppervlakte en de indeling van het magazijn. Maar ook de manier van werken en de daarbij gebruikte lastdragers zijn van invloed. Zorg daarom dat zowel product als proces goed in beeld zijn.

Ladingdragers

Kijk goed welke ladingdragers worden gebruikt. Of beter gezegd, welke mix aan ladingdragers. Welke goederen worden opgeslagen? Moeten de stellingen geschikt zijn voor pallets, of juist voor kleine goederen – al dan niet in bakken? En als er pallets worden gebruikt, zijn die dan van hout, kunststof of metaal?

Het aantal sku’s speelt eveneens een rol. Net als de maten en het gewicht van de ladingdragers. Een palletstelling waarin uitsluitend europallets (1.200 x 800 mm) worden opgeslagen is immers niet altijd geschikt voor de opslag van blokpallets (1.200 x 1.000 mm), of Amerikaanse pallets (1.050 x 1.050 mm). Zeker als de mix aan ladingdragers groot is, kan het zinvol zijn om een extra (tussen)ligger, of speciale roosters aan te laten brengen. Deze voorkomen dat pallets (of goederen) tussen de liggers vallen.

Kijk bij het gewicht ook naar het aantal pallets per liggerniveau. Uiteindelijk zal de diversiteit aan lastdragers ook mede bepalend zijn voor de benodigde draagkracht van de stellingen. Voor langgoed zijn speciale draagarmstellingen verkrijgbaar.

Handling en intern transportmiddelen

Voor de stellingconfiguratie is het van belang te weten of elke pallet direct toegankelijk moet zijn, en of die dan aan de smalle, of juist aan de brede zijde wordt ingestoken. Maar ook de manier van handling is van invloed. Worden orders manueel verzameld, of met orderpicktrucks? Bedenk in dat laatste geval welke rekhoogte, gangpadbreedte, draagvermogens en opslagcapaciteit nodig zijn.

Aandacht voor de interne transportmiddelen dat wordt ingezet, is sowieso zinvol, aangezien dit mede de uiteindelijke inrichting van het magazijn bepaalt. Niet elke heftruck of magazijntrucks is immers even compact en wendbaar, waardoor het aantal beschikbare palletplaatsen varieert.

Voor magazijnen waar wordt gewerkt volgens het FiFo-principe, luistert de keuze misschien wel extra nauw. Inrijstellingen maken bijvoorbeeld de toepassing van het FiFo-concept onmogelijk, terwijl een doorrolstelling – waarbij de goederen aan de ene kant worden ingeslagen en aan de andere kant worden uitgeslagen – juist uitkomst biedt.

Ergonomie en veiligheid

De uiteindelijke keuze en configuratie beïnvloeden tevens de ergonomie en de veiligheid in het magazijn. Een goede afweging voorkomt fysieke overbelasting en potentiële gevaren. Het is dan ook raadzaam een situatieschets te maken van het magazijn. Hierin kan worden meegenomen hoe hoog de stellingen kunnen worden gebouwd, hoe diep en hoog een stellingvak moet zijn, maar ook of er speciale condities zijn, bijvoorbeeld met betrekking tot de temperatuur in het magazijn. Verder dient er te worden gekeken naar praktische aspecten, zoals een doorvalbeveiliging voor als er een looproute achter (of onder) de stellingen is, en aanrijdbeveiliging ter bescherming van de stellingen.

Een laatste, maar zeker niet minder belangrijk aspect, vormen de richtlijnen en regels. De verplichte keuringen en een correcte verankering van de stellingen mogen hierbij niet worden vergeten.

De ‘juiste stelling’ bestaat niet. In de praktijk zal veelal een op de specifieke situatie afgestemde oplossing, de beste keuze blijken. Op jungheinrich.nl is een digitale keuzehulp beschikbaar. Deze geeft in slechts enkele klikken een passend voorstel voor úw specifieke inzet.

ook interessant

Heeft u nog vragen?