Call4Service
Contact
0172 44 67 89 Service-Hotline
Nieuwsbrief
Elektrische trekker EZS130 banner

Keuzehulp elektrische trekkers

Welke elektrische trekker moet ik kiezen?

Elektrische trekkers zijn een ideaal transportmiddel om meerdere goederen gelijktijdig horizontaal over grotere afstanden te transporteren. Ze worden ingezet voor onder andere het bevoorraden van meerdere locaties op een productievloer, voor het transport tussen de productievloer en het magazijn, op veilingen en op luchthavens. Maar ook voor het orderpicken kan de elektrische trekker uitkomst bieden.

Het trekvermogen

Elektrische trekkers zijn leverbaar met capaciteiten tot wel 28 ton. Het benodigde trekvermogen is in eerste instantie afhankelijk van het gewicht van de maximaal te trekken last(en). Maar er zijn meer zaken die van invloed zijn. Zo speelt de ondergrond een rol. Op een oneffen vloer is het lastiger om de lading veilig en betrouwbaar te transporteren dan op een vlakke vloer. Hoe vlakker de vloer, hoe lager de benodigde trekcapaciteit.

Snelheid van de trekker

Het nemen van een drempel is voor trekkers eenvoudig, omdat ze voor een korte tijd een hoger vermogen kunnen leveren, ongeveer vier keer de nominale trekkracht. Als het hellingspercentage toeneemt, daalt het trekvermogen van de trekker. Afhankelijk van het aantal hellingen en de lengte daarvan, kan dit de snelheid beïnvloeden. 

Extra opties

Naast het trekvermogen, verschillen elektrische trekkers in uitvoering en bediening. Er zijn handbediende en instaande trekkers, maar de meest gebruikte is de meerijduitvoering. Afhankelijk van de inzetomstandigheden kan de elektrische trekker op maat geconfigureerd worden. Eén van de meeste gekozen opties is de cabine, vooral als de trekker veel buiten wordt gebruikt. Maar ook andere opties, zoals bevestigingsmogelijkheden voor terminals, scanners en andere handapparatuur, opbergvakken en eventueel de mogelijkheid om zijdelings accu’s te wisselen, verdienen aandacht.

Elektrische trekker EZS 350

Soorten banden

De type vloer is van invloed op het type banden, zowel voor de trekker als voor de eventuele aanhangers. Er is keuze uit volrubberbanden (SE-banden), luchtbanden en massieve banden (vaak polyurethaan). Luchtbanden bieden de beste demping op oneffen ondergrond, maar kunnen lek gereden worden. Massieve banden bieden een hoog draagvermogen bij kleine inbouwmaten. Vanwege het harde en stijve loopvlak is de schokdemping echter minder goed en worden ze gewoonlijk alleen binnen, op een gladde vloer gebruikt. Volrubberbanden combineren de voordelen van massieve banden en luchtbanden. Het kiezen van goede banden is belangrijk, omdat banden van invloed zijn op het trekvermogen van de trekker. Karren met slechte banden vragen meer trekkracht.

Non-marking banden

Andere factoren die van invloed zijn op de bandenkeuze, zijn de omgevingstemperatuur, de inzetfrequentie, het gewicht van de te transporteren lasten. Voor inzetsituaties waar strepen op de vloer niet wenselijk zijn, bijvoorbeeld in levensmiddelenomgevingen, zijn er zogeheten non-marking banden.

Ladingdragers voor elektrische trekkers

De goederen worden in alle inzetsituaties geplaatst op ladingdragers. Dit kunnen speciaal voor de inzet ontwikkelde aanhangers zijn, maar ook gestandaardiseerde oplossingen, zoals Deense karren, rolcontainers, veilingkarren en platte wagens. Een volledig overzicht van de diverse ladingdragers is te vinden in onze webshop profishop.nl.

Koppelingen

Door het grote aanbod aan ladingdragers zijn er ook verschillende soorten koppelingen. De meest standaard koppelingen zijn:

•    de enkelvoudige of meervoudige penkoppeling
•    de kogelkoppeling
•    de spoortrouwe koppeling
•    de Rockinger vangmuilkoppeling
•    de Flora-koppeling

Enkelvoudige en meervoudige penkoppelingen

Een enkelvoudige penkoppeling wordt gebruikt als de te trekken aanhangers allemaal dezelfde uitvoering kennen. Dezelfde karren dus, met koppelingen op dezelfde hoogte. Wanneer er verschillende karren worden ingezet, met koppelingen op verschillende hoogtes, kan een meervoudige penkoppeling worden toegepast. Enkelvoudige en meervoudige penkoppelingen werken altijd mechanisch. Dit heeft als nadeel dat de bestuurder elke keer de trekker moet verlaten als aanhangers aan- of afgekoppeld moeten worden.

Aanhanger elektrische trekker

Kogelkoppeling

De kogelkoppeling kennen we van aanhangwagens in het verkeer of van vouwwagens en caravans. In logistieke omgevingen werkt de koppeling precies hetzelfde.

Spoortrouw

Met één trekker kunnen uiteraard verschillende aanhangers tegelijk worden getrokken. In het ideale geval gebeurt dit in één lijn en worden bochten niet afgesneden. In dat geval is de trekker-aanhangercombinatie spoortrouw. Een optimale spoortrouwheid beschermt stellingen, gebouw en andere objecten langs de route tegen schade.

Een spoortrouwe combinatie kan worden bereikt door karren in te zetten met ‘tegensturende’ wielen. Er zijn echter ook spoortrouwe koppelingen leverbaar. Deze koppeling is star en scharniert enkel verticaal. Om de gehele trekker-aanhangercombinatie spoortrouw te maken, dient zowel de trekker als iedere aanhanger aan de achterzijde te zijn voorzien van deze koppeling.

Rockinger vangmuilkoppeling

De Rockinger vangmuilkoppeling klikt vanzelf dicht zodra de trekker tegen de aanhanger rijdt. Het grote voordeel voor de bestuurder is, dat hij of zij niet hoeft af te stappen om de aanhangers aan de trekker te koppelen. Indien de koppeling is voorzien van een ontkoppelingsmechanisme is afstappen ook tijdens het afkoppelen niet nodig. Bij nieuwere trekkers is deze afkoppelfunctie, indien gewenst, zelfs elektrisch te bedienen.

Koppeling voor bloemenveilingen

De Flora-koppeling is speciaal ontwikkeld voor bloemenveilingen. Voor inzetsituaties waar specifieke, eigen koppelingen worden ingezet kan de trekker worden voorzien van een universele montageplaat.

Wilt u persoonlijk advies over een elektrische trekker? Neem contact met ons op!
 

Nieuwsbrief inschrijven Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief!

  • Productnieuws
  • Speciale aanbiedingen & acties
  • Beurzen en evenementen

Schrijf je nu in!

Heeft u nog vragen?