Voor de inrichting van een magazijn zijn nieuwbouwprojecten het ideaalst. De hal is nog helemaal leeg en wanneer de aannemers weg zijn, de vloer gestort is en de verlichting brandt, is er genoeg ruimte. Maar wat nu als er in de magazijnhal nog volop wordt gewerkt? Ook dan is het (her)inrichten van het magazijn gewoon mogelijk.
Een nauwkeurige planning is van groot belang bij deze projecten. Allereerst om ervoor te zorgen dat het project wordt gerealiseerd zonder de dagelijkse operatie in gevaar te brengen, maar ook om te allen tijde een veilige werkomgeving voor zowel de magazijnmedewerkers als de stellingmonteurs te kunnen garanderen.
Bij de herinrichting of uitbreiding van bestaande magazijnen, bijvoorbeeld het ombouwen naar een smalle gangen magazijn, stopt de dagelijkse operatie van uw bedrijf niet of nauwelijks. Dit betekent dat er, terwijl stellingen worden afgebroken en weer opgebouwd, voortdurend medewerkers aan het werk zijn. Het inrichten en opbouwen van de magazijnhal lukt dan alleen door zorgvuldige afstemming tussen alle partijen.
Een goede planning begint met het kiezen van de beste periode voor het herinrichtings- of uitbreidingsproject. Het laagseizoen is een geschikte periode, omdat dan de activiteiten in het magazijn relatief beperkt zijn en de voorraden ook lager zijn. Dit betekent dat u kunt volstaan met minder opslagcapaciteit. Lagere voorraden betekent ook dat het minder tijd kost om de stellingen leeg te rijden. Daarom is het slim om ruim van tevoren samen met alle betrokken collega’s de mogelijkheden voor het tijdig en tijdelijk afbouwen van voorraden te bespreken.
Het totale project vereist een gefaseerde aanpak. Hoe de gefaseerde aanpak eruit ziet, hangt voor een belangrijk deel af van de oude en de nieuwe lay-out van het magazijn. Bij de ombouw van een reachtruck magazijn naar een smalle gangen magazijn bijvoorbeeld blijft de oriëntatie van de stellingen vaak ongewijzigd. Dat maakt het mogelijk om telkens één of twee stellingrijen tegelijk af te breken en weer op te bouwen.
Behalve een goede planning en het onderling afstemmen is meestal extra inzet van zowel u en uw medewerkers als van de magazijninrichter noodzakelijk. Enerzijds moet de magazijninrichter ervoor zorgen dat het materiaal exact op de afgesproken tijd wordt geleverd. Te laat leveren kan echter niet, want door een uurtje vertraging kan de goed voorbereide planning volledig misgaan. Anderzijds wordt van u verwacht dat u op de juiste momenten extra personeel beschikbaar stelt om de stellingen leeg en vol te rijden. Tegelijkertijd moet dit proces nauwkeurig worden begeleid door het warehouse management systeem (WMS) om te voorkomen dat pallets zoekraken.
Het is belangrijk om dagelijks de voortgang van de werkzaamheden te bespreken, zodat het project indien nodig op tijd bijgestuurd kan worden. Neem daarom ruim de tijd voor dit projectoverleg en zorg voor voldoende ruimte in uw agenda. Goede onderlinge communicatie is voor ieder project, nieuwbouw óf het herinrichten van bestaande bouw, van cruciaal en fundamenteel belang.